Medicina culinară – importanță și beneficii

Interesul crescut pentru comportamentul alimentar, se manifestă deja de mai bine de 35 de ani, urmărindu-se relația dintre hrănire, comportamentul alimentar, prepararea alimentelor, prezentarea preparatelor culinare și starea de bine respectiv sănătatea individuală [1]. Trendul actual este acela de a reuni toate aceste aspecte legate de aporul energetic uman sub o singură denumirea și anume…

Steatoza hepatică

Steatoza hepatică cuprinde o serie de afecțiuni caracterizate prin acumularea de grăsime hepatică în absența cauzelor primare, inclusiv cea a abuzului de alcool. SHNA, în care acumularea de grăsime este însoțită de inflamație, este cea mai frecventă formă de boală hepatică în Statele Unite. Creșterea progresivă de trigliceride în țesutul hepatic rezultă din acumularea de…

Gastrita

Printre problemele de sănătate care afectează în cea mai mare măsură alimentația se numără afecțiunile gastrointestinale. Simptomele cauzate de afecțiunile gastrointestinale modulează direct dieta pacienților. Îndrumarea pacientului către alegeri alimentare potrivite poate ameliora semnificativ simptomele și poate reduce riscul de apariție a complicațiilor. Inflamația mucoasei gastrice, denumită în termeni medicali gastrită, poate avea diferite etiologii:…

Consumul de apă în populație. Diferențe fizico-chimice și microbiologice între apa de rețea și cea îmbuteliată, într-un areal din zona Centru a României.

Introducere Corpul uman este format din apă într-o proporție de 60% iar dacă ne referim la copiii mici procentul creste la 75% pe când la vârstnici scade la 50% [1]. Cea mai mare proporție a organismului uman este  reprezentată de apă, de aici și interesul crescând al specialiștilor în a defini importanța apei în organism…

ROLUL DIETEI AIP-AUTOIMUNĂ PALEO ÎN TRATAREA BOLII HASHIMOTO (TIROIDITA CRONICĂ LIMFOCITARĂ)

Rezumat Accentul mare pus pe tratarea bolilor autoimune prin intermediul medicinei alopate a dus la limitarea tratamentelor bazate pe dietă și stil de viață sănătos. Fondurile alocate studiilor ce vizau utilizarea medicamentelor a depășit cu mult numărul studiilor care puteau sa dovedească fiabilitatea si rata de succes în tratarea acestor boli prin  modificări dietetice, motiv…

Recomandări de nutriție – paleație

Rolul dieteticianului în cadrul îngrijirii paliative este de a ajuta la identificarea și abordarea nutrițională a factorilor care afectează fizic și psihologic bunăstarea pacientului, având ca obiectiv nutrițional principal menținerea sau îmbunătățirea calității vieții pentru acel individ. In  acest cadru dieteticianul ar trebui: să evalueze nevoile și problemele nutriționale ale pacientilor să stabilească care pot…