Cel mai important lucru de știut atunci când suferi de hipotiroidism este că va trebui probabil să urmezi tratament de substituție hormonală tiroidiană pentru tot restul vieții. Fie că ai dezvoltat spontan hipotiroidismul, fie că ai fost tratată pentru hipertiroidism și acum ai hipotiroidism, va trebui să urmezi zilnic tratamentul medicamentos și să mergi la controale periodice la endocrinolog. Partea bună este că după ce tratamentul va normaliza nivelul hormonilor tiroidieni, ești vindecată dintr-un anumit punct de vedere și îți poți continua viața în mod normal, cu condiția să iei in continuare tratamentul.
De asemenea, va fi nevoie să eviți orice substanțe – inclusiv medicamente, suplimente alimentare și “nutraceutice” (termen din engleză care reprezintă o combinație a două cuvinte: nutriție și farmacie și care se referă la suplimente alimentare care conțin forme concentrate dintr-o substanță prezumtiv bioactivă în doză mai mare decât cele care pot fi obținute din alimente). Acestea pot afecta eficiența tratamentului. Există și alte câteva măsuri pe care să le ai în vedere pentru a avea o sănătate optimă.
Alimentație și mișcare
Nu există o dietă specială pe care trebuie să o urmezi în timpul tratamentului cu hormoni tiroidieni. Există, însă, câteva excepții:
- Evită alimentele bogate în proteină de soia, care pot influența absorbția hormonilor tiroidieni.
- Dacă glanda tiroidă nu a fost indepărtată chirurgical complet și ți-a rămas o porțiune semnificativă de glandă, evită excesul de iod, atât în medicamente, cât și în suplimente alimentare, deoarece ar putea declanșa probleme tiroidiene suplimentare. Majoritatea alimentelor bogate în iod, cum sunt produsele iodate sau peștele, sunt acceptabile, dar algele și alte suplimente cu iod trebuie evitate.
Dincolo de aceste restricții, ai voie să mănânci orice dorești, dar, așa cum este recomandarea generală, alimentația sănătoasă, care include multe fructe, legume și cereale integrale, este o parte importantă dintr-un stil de viața sănătos.
Adoptarea unei alimentații hrănitoare nu contribuie doar la sentimentul de bună stare generală pe care îl ai când nivelul hormonilor tiroidieni devine normal, însă ajută și sistemul digestiv să funcționeze ușor, iar inima să pompeze eficient – ambele funcții susținând un metabolism sănătos.
Dacă totuși nu te simți bine, în ciuda tratamentului medicamentos, îmbunătățirea alimentației și începerea unui program de exerciții fizice ar putea fi de ajutor.
Sfaturi pentru o viață sănătoasă:
Consumă alimente hrănitoare
Băuturile carbogazoase, chipsurile din cartofi, dulciurile, covrigeii, biscuiții și alte junk-fooduri care sunt bogate în calorii și nu conțin suficiente substanțe nutritive au devenit baza alimentației multora dintre noi. Dacă în mod normal consumi multe astfel de alimente, exclude-le complet și înlocuiește-le cu o varietate de fructe, legume și cereale integrale, pentru a-ți îmbunătăți semnificativ starea generală de sănătate.
Exclude grăsimile „rele”
Anumite grăsimi din alimentație contribuie la apariția bolilor cardiace și a anumitor forme de cancer. Comitetul de Alimentație al Academiei Naționale de Științe, din SUA recomandă ca 20-30% din caloriile zilnice să provină din orice tip de grăsimi, cu reducerea la minim a grăsimilor săturate și a celor trans. Grăsimile săturate provin în special din produse de origine animală, cum sunt carnea și brânzeturile, iar grăsimile trans iau forma uleiurilor hidrogenate din diverse produse alimentare procesate și din multe tipuri de margarină. Aceste tipuri de grăsimi trebuie reduse la minimum, deoarece măresc nivelul colesterolului LDL. Colesterolul LDL, cunoscut drept colesterol „rău”, se poate acumula pe interiorul pereților arterelor și forma plăcii de aterom care blochează arterele. Majoritatea alimentelor procesate și a snack-urilor conțin grăsimi trans, și astfel le consumi fără să îți dai seama de conținutul acestora. Alege, în schimb, grăsimi care contribuie la reducerea colesterolului LDL. Acestea includ grăsimi mononesaturate și polinesaturate din uleiuri vegetale, grăsimi omega-3, care se găsesc în anumiți pești. Semințele, fructele nucifere si leguminoasele sunt, de asemenea, opțiuni sănătoase.
Carbohidrații nu trebuie să depașească 45-65% din aportul zilnic de calorii
Consumă cu predilecție carbohidrați complecși care se găsesc în produse din cereale integrale, fructe, legume și evită produsele cu conținut ridicat de amidon (făină albă) și zahăruri.
Proteinele trebuie să constituie 10% – 35% din alimentația ta
Majoritatea persoanelor din țările dezvoltate includ cantități suficiente de proteine în alimentație.
Limitează aportul de colesterol
Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea colesterolului din alimentație la cel mult 300 mg pe zi. Dacă nivelul tău de colesterol este ridicat, incearcă să nu consumi mai mult de 200 mg zilnic. Surse bogate în colesterol sunt grăsimile de origine animală, ouăle și lactatele procesate.
Mărește aportul de fibre alimentare
Acestea îmbunătățesc digestia. Consumul de alimente bazate pe cereale integrale și o varietate de fructe si legume asigură organismului un aport sporit de fibre alimentare. Se recomandă 38 g zilnic bărbaților până la vârsta de 50 de ani și 30 g zilnic bărbaților peste 50 de ani; femeilor cu vârsta până în 50 de ani le sunt recomandate 25 g, iar celor peste 50 de ani, 21 g.
Fă mișcare
Persoanele care fac mișcare fizică zilnic trăiesc mai mult, deoarece efortul crește capacitatea de pompare a inimii și gradul de utilizare a oxigenului de către organism. Aceste schimbări, la rândul lor, oferă energie și rezistență suplimentară. Mișcarea arde calorii și contribuie la menținerea greutății optime. Doar 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi contribuie la prevenirea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral, susținând o stare de sănătate optimă.
Surse de informatie:
www.health.harvard.edu (Harvard Medical School Special Health Report, Thyroid Disease, Understanding hypothyroidism and hyperthyroidism)