Antioxidanții sunt compuși naturali care protejează organismul de pericolul radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt atomi sau grupuri de atomi care (daca nu sunt ținuți sub control de antioxidanți) afecteaza celulele, sistemul imunitar și pot duce la diverse boli, precum cele de inima, la cancer sau alte boli degenerative. Radicalii liberi sunt considerați de oamenii de stiintă și o cauză a procesului de îmbătrânire și de asemenea cauza numeroaselor boli mentale ce apar din cauza numarului prea mare de radicali liberi în raport cu numărul prea mic de antioxidanți. Organismul produce singur antioxidanți – cei mai puternici sunt reprezentați de 4 enzime: superoxid dismutaza (SOD), glutation peroxidaza, catalaza si metionina reductaza – dar pentru ca aceștia nu sunt suficienți trebuie sa ne aprovizionam cu antioxidanți din alimente.
Specialiștii au stabilit o măsură a puterii anti-oxidante a unor vegetale, numită ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbție a radicalilor liberi ai oxigenului), în funcție de cantitatea de anti-oxidanți care este conținută în diverse plante. Iată care sunt cele mai sănătoase 50 de alimente în conformitate cu scala ORAC (unități/100 g produs) de care trebuie să țină cont orice persoană atunci când își stabilește regimul alimentar: Un nivel minim pentru a ne menține într-o stare optima de sănătate este de 3-5.000 de unități ORAC. Pentru a preveni boli mai grave cum este cancerul, în cazul bolilor cronice sau degenerative, ar trebui sa se ajungă la 30-50.000 de unități ORAC pe zi.
Enumăr mai jos coeficientul pe scala ORAC (unități/100 g produs) al câtorva dintre cele mai sănătoase alimente din lume (conform site-ului http://www.oracvalues.com), cu mențiunea ca voi actualiza lista:
- 446 pudră de cuișoare
- 400 tărâțele neprelucrate de sumac
- 536 pudra de scortișoară
- 000 tărâțele de sorg bogate în tanin
- 129 pudra de oregano uscat
- 277 pudra de curcuma
- 700 boabele de acai liofilizate
- 800 tărâțele negre de sorg
- 500 pudra de roșcove (carob, ceratonia)
- 800 sumacul brut
- 933 cacaoa pudră uscată și neîndulcită
- 800 semințele de chimen
- 000 pudra concentrată de boabe de maqui
- 349 pătrunjelul uscat
- 000 tărâțele de sorg roșu
- 000 cireșele Acerola
- 553 busuiocul uscat
- 504 pudra de curry
- 400 sorgul brut bogat în tanin
- 200 pudra de ciocolată olandeză
- 000 sucul de boabe de maqui
- 004 salvia proaspătă
- 257 semințele de muștar galben
- 811 ghimbirul pudră
- 618 piperul negru boabe
- 426 cimbrul șn stare proaspătă
- 297 maghiranul în stare proaspătă
- 300 fructul de lyci (sau lechee)
- 300 fructul de goji
- 700 polenul granule
- 287 tărâțele de orez crude
- 636 pudra de chili
- 900 boabele de sorg negru
- 823 bomboanele de ciocolată neagră
- 600 cojile semințelor de in
- 053 bomboanele de ciocolată amăruie
- 940 nucile pecan
- 919 boiaua de ardei
- 062 boabele de chokeberry crude
- 542 frunzele proaspete de tarhon
- 840 rădăcina de ghimbir proaspătă
- 697 boabele de soc crude
- 000 boabele de sorg rosu
- 978 frunzele proaspete de mentă
- 970 boabele proaspete de oregano
- 541 nucile englezești (walnuts)
- 645 alunele de pădure sau alunele turcești
- 584 coacăzele roșii crude
- 465 boabele proaspete de cimbru
- 416 infuzia de anghinare