Cât de importante sunt regulile de siguranță alimentară în timpul sarcinii?
Dacă siguranța alimentară ar trebui să ne preocupe în permanență, pe perioada sarcinii este cu atât mai importantă. Bacteriile sau anumiți paraziți pot afecta fătul fără să provoace simptome și mamei.
Sistemul imunitar este parțial suprimat în timpul sarcinii, crescând riscul pentru infecțiile de natură alimentară. Este necesar tratamentul termic adecvat la gătirea ouălor, a cărnii și peștelui. Toxoplasma gondii se găsește în produsele de origine animală, însă și legumele și fructele de pădure pot fi, de asemenea, infectate cu chisturi dacă au fost în contact cu solul infectat.
Este importantă spălarea atentă a legumelor și fructelor, iar consumul de carne care nu a fost procesată termic sau a suferit doar un tratament termic ușor ar trebuie evitat în timpul sarcinii, deoarece chisturile persistă în carnea congelată și afumată.
Regulile principale de igienă pentru a evita infecția cu T. Gondii sunt: mâinile trebuie spălate cu săpun, carnea trebuie gătită în mod adecvat și toate echipamentele și ustensilele de bucătărie trebuie spălate cu atenție după.
Listerioza este cauzată de bacteria Listeria monocytogenes găsită în produsele alimentare care nu a fost stocate corespunzător. Bacteriile pot traversa bariera placentară și infectează fătul.
Pentru a evita infectarea, cerințe de igienă de rutină sunt:
- Nu se consumă lapte crud și produse lactate nepasteurizate;
- Alimentele trebuie păstrate la temperatură și în mediul adecvat, iar cele cu termen de valabilitate inadecvat nu trebuie consumate sub nicio formă;
- Brânzeturile moi (de exemplu, Brie, Camembert) produsă din lapte nepasteurizat (de obicei indicat pe pachet) ar trebui evitate;
- Produsele nefierte de origine animală cresc, de asemenea, riscurile pentru alte infecții, precum salmoneloza.
Statusul nutrițional al mamei este cel mai important factor ce afectează creșterea și dezvoltarea fătului, De aceea se recomandă a fi controlat. A mânca sănătos în perioada prenatală înseamnă mai mult decât să știi ce să eviți. Înseamnă să știi să alegi înțelept cum să te hrănești!
Obiceiurile alimentare din timpul sarcinii influențează starea de sănătate a copilului pentru toată perioada vieții sale. Asta deoarece momentele de creștere și dezvoltare embrio-fetală sunt perioade critice, în care erorile nu sunt reversibile și orice efect datorat nutriției defectuoase a mamei sau altor cauze va persista toată viața.
Fătul nu poate lua orice nutrient din organismul mamei în detrimentul acesteia și de aceea, când aportul scade sub o anumită limită, creșterea și dezvoltarea fetală sunt compromise mai mult decât sănătatea mamei.
Nutrienții sunt utilizați:
- în primul rând pentru nevoile mamei
- în al doilea rând pentru dezvoltarea placentei și abia
- în al treilea rând devin disponibile, la niveluri optime, pentru făt.