Corpul tău deține toate instrumentele necesare pentru a-ți susține bebelușul, dar o dietă sănătoasă (și evitarea anumitor alimente) va ajuta Mama Natură să facă ceea ce știe mai bine. Așadar, cum diferă această dietă de recomandările obișnuite privitoare la un consum optim de alimente? Și ce nu trebuie să mănânci, mai exact? Aici vei găsi răspunsurile, însoțite de sfaturi cheie privitoare la nutriția din timpul sarcinii.
Suntem lângă tine, dar, nu uita, sarcina ta e unică și recomandările noastre nu înlocuiesc vizitele la medic. Ia legătura cu medicul pentru a discuta posibilele modificări de dietă.
Iată care sunt alimentele de evitat în perioada sarcinii:
Peștii cu un conținut ridicat în mercur – peștii prădători mari cum ar fi rechinul, peștele-sabie sau macroul rege pot conține cantități mari de mercur, deși pentru adult mercurul din pește nu reprezintă un risc, acesta se poate acumula în timp în circulația ta și astfel, va ajunge la nivelul copilului care se dezvolta, având un efect nociv asupra creierului și sistemului nervos al acestuia.
Carnea crudă sau gătită în sânge – nu este recomandat, deoarece aceasta poate fi infectată cu toxoplasmă, un parazit care frecvent cauzează avort sau decesul copilului la naștere. Sau infecția cu Salmonella, care nu va afecta copilul, însă la mamă poate provoca vărsături și diaree severă, durere abdominală, cefalee și febră.
Ouă crude – ouăle crude sau fierte moi pot conține Salmonella. Dacă mănânci în oraș sau faci cumpărături din piață, fii precaută când cumperi șerbet, înghețată, bezele, mousse, maioneză sau tiramisu. Aceste preparate conțin frecvent ouă crude despre care nu știi de unde provin.
Alimentele nepasteurizate – acestea pot să conțină listeria, o bacterie care ar putea determina o toxiinfecție alimentară destul de severă la femeia gravidă. Persoanele sănătoase rar dezvoltă boală în urma infecției, însă afecțiunea poate fi fatală pentru făt sau nou-născut. De evitat brânzeturi moi cum ar fi feta, Brie, Camembert, Roquefort, Gorgonzola, blue cheese, questo blanco sau questo fresco, decât dacă este clar menționat pe pachet că produsul este făcut din lapte pasteurizat.
Evită să consumi cantități mari de vitamina A – aceasta se găsește în ficat sau alte produse din ficat, cum sunt carnații sau pateul. Ficatul conține cantități mari de retinol, un tip de vitamina A. Dacă consumi o cantitate prea mare de retinol, acesta se poate acumula în organism și poate să devină periculos pentru copilul care se dezvoltă.
Cofeină – deși cele mai multe studii au demonstrat că un consum moderat de cofeină nu este periculos, există și altele care specifică faptul că aportul de cofeină este asociat cu avortul nedorit. Mulți medici recomandă evitarea consumului de cofeină în primul trimestru de sarcină pentru a reduce probabilitatea declanșării unui avort spontan.
Alcool – nu există o cantitate de alcool recomandată pentru consumul în siguranță în timpul sarcinii. Prin urmare alcoolul trebuie evitat în totalitate de către femeile gravide. Expunerea prenatală la alcool poate să împiedice dezvoltarea sănătoasă a copilului. În funcție de cantitatea implicată, perioada de dezvoltare a sarcinii și modul în care a fost consumat alcoolul în timpul sarcinii ar putea duce la consecințe precum sindromul alcoolismului fetal, dar și alte tulburări de dezvoltare ale fătului.
Ananas – deși este un fruct sănătos, ananasul poate fi periculos dacă se consumă în cantități mari. Ananasul este bogat în bromelaina care poate provoca înmuierea colului uterin, rezultatul fiind travaliul prematur. 200 g de ananas reprezintă o cantitate rezonabilă după primul trimestru de sarcină.
Semințe de susan – semințele de susan au fost utilizate în mod tradițional că medicamente pentru provocarea avortului. Acestea excită musculatură uterină, cauzează contracții și în cele din urmă are loc expulzarea ovulului fecundat. Efectele pot să apară mai ales în primul trimestru de sarcină numai dacă semințele sunt consumate în cantități mari.
Îndulcitori artificiali și conservanți – îndulcitorii artificiali întâlniți în sucurile dulci sau prăjituri, trebuie excluși din dietă în timpul sarcinii, întrucât studiile au demonstrat că pot crește riscul nașterii premature. Femeile însărcinate trebuie să se ferească de îndulcitorii chimici de sinteză precum: E950-acesulfam K, E951 – aspartam, E952 – acid ciclamic, ciclamati, E954 – zaharina, E955 – sucraloza.
Multe alimente sunt pline de aditivi și conservanți – unul dintre aditivii care trebuie evitați în timpul sarcinii este monoglutamatul de sodiu (E 621) care ar putea provoca dureri de cap și disconfort abdominal.
Alte tipuri de E-uri de evitat în timpul sarcinii:
Coloranții chimici de sinteza: E101 – tartrazina,E104 – galben de chinolină, E110 – galben –portocaliu, E 122 – azorubina, E123 – amarant, E 124a-roșu-ponceau, E129 – roșu allura, E131 – albastru patent, E132 – indigotină, E133 – albastru briliant. Spre exemplu, E133 în combinație cu E127 și E132 pot induce hiperactivitate, bronhoconstricție, destructii cromozomiale.
Coloranții chimici de sinteză azoici pot forma aducții de ADN cu efect teratogen și cancerigen. Alți coloranți chimici pot inhiba anumite metabolisme și pot crește incidența apariției unor tumori. De asemenea pot altera percepția și comportamentul producând adicție, stări de confuzie, alergii, disfuncții ale percepției gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, blocarea enzimelor digestive.
Aromele artificiale, îndulcitorii, agenții de întărire a gustului (sarea, glutamatul de sodiu, grăsimile, zaharurile) creează dependenta încă dinainte de naștere, în timpul vieții intrauterine, în funcție de ce mănâncă viitoarea mama.
Aditivi alimentari
O alimentație prea bogată în grăsimi a gravidei vă influența organizarea teritoriilor cerebrale ale fătului, care mai târziu vor coordona senzațiile de foame și sațietate la copil și adult. Conservanții chimici – substanțe care prelungesc durata de conservare a alimentelor, protejandu-le împotrivă alterării cauzate de microorganisme.
Aditivii din această categorie, (E210 – acid benzoic, E211 – benzoat de sodiu, E214 – hidroxibenzoat de etil, E215 – paraben, E216 – nipasol, E220 – dioxid de sulf, E221 , 222, 223, 226, 227, 228 – sulfiți, 233 – tiabendazol, E249 – nitrit de potasiu, E250 – nitrit de sodiu, E251 – nitrat de sodiu, E252 – nitrat de potasiu, E320 BHA, E321 – BHT) au un înalt potențial de afectare a sănătății mamei și copilului.
Sub influența mediului intestinal nitriții și nitrații se pot transforma în nitrozamine, asociate cu creșterea riscului de cancer.
Nitrații formează compuși stabili cu hemoglobina, rezultând methemoglobina, reducandu-se capacitatea acesteia de a transporta oxigenul la celule și țesuturi, creând stări periculoase de hipoxie celulară, cefalee, cianoză. De asemenea, conservanții pot perturba ecilibrul microbiotei intestinale, inducând disbioze cu efect dramatic asupra sistemului imunitar care, odată slăbit, vă permite instalarea și evoluția bolilor infecțioase și a cancerului. Acești conservanți pot crește riscul de hipertensiune arterială precoce, riscul de astm, pot declanșa alergii, pot perturba metabolismul iodului.