Antrenamentul de Stimulare Electrică Musculară (EMS) este un tip de antrenament de fitness care se realizează cu ajutorul unui costum special. Acest costum îți stimulează musculatura cu ajutorul unor mici electrozi, accelerând astfel antrenamentul și îmbunătățind considerabil tonifierea musculară pe care ți-o dorești.

Antrenamentele cu ajutorul tehnologiei EMS îți îmbunătățesc formă fizică generală, îți tonifică trupul și îți întăresc musculatura într-un timp mult mai scurt decât antrenamentele clasice.

Stimularea musculară electrică (EMS), cunoscută și sub denumirea de stimulare electrică neuromusculară (NMES) sau electromiostimulare, este un protocol care provoacă o contracție musculară folosind impulsuri electrice care stimulează în mod direct neuronii motori.
Această stimulare creează contracții musculare care pot fi rapide și frecvente, rapide cu pauze lungi sau contracții care sunt ținute timp de câteva secunde sau minute (incomode) la un moment dat.

În mod normal, corpul tău este cel care îți activează mușchii trimițând impulsuri electrice din creier prin sistemul nervos central (SNC). Dar un dispozitiv EMS vă permite să vă angajați în contracții musculare profunde, intense și complete fără a vă activă (sau stresa) SNC – că să nu mai vorbim de articulații și tendoane.

Cel mai tare lucru este că corpul tău nu știe diferența dintre o contracție voluntară și una stimulată electric. Corpul tău (prostesc) recunoaște doar că există un stimul și reacționează la acesta în consecință.

Un studiu publicat în Journal of Strength and Conditioning a analizat dacă EMS ar putea sau nu ajută sportivii de elită să obțînă un avantaj de performanță. Ei au ajuns la concluzia că „analiză arată că sportivii antrenați și de elită, în ciuda nivelului lor deja ridicat de fitness, sunt capabili să-și îmbunătățească semnificativ nivelul de forță în aceeași măsură în care este posibil cu subiecții neantrenați”.

La încheierea acelui studiu, cercetătorii au declarat că „EMS oferă o alternativă promițătoare la antrenamentul tradițional de forță pentru îmbunătățirea parametrilor de forță și a abilităților motorii la sportivi”.

Un alt studiu din 2015, intitulat „Efectele terapiei curente de înaltă frecvență asupra obezității abdominale la femeile tinere: un studiu controlat randomizat” oferă un exemplu diferit al eficacității EMS. În loc de nivelurile de fitness, acest studiu a analizat dacă EMS vă poate ajută să pierdeți grăsimea corporală.

În acest studiu, un grup de subiecți a primit 30 de minute de terapie cu curent de înaltă frecvență printr-o serie de electrozi plasați pe stomac. Subiecții au făcut aceste sesiuni de trei ori pe săptămână timp de șase săptămâni. După cele șase săptămâni, cercetătorii au măsurat circumferința taliei subiectului, indicele de masă corporală, masă de grăsime subcutanată (grăsimea sub piele) și procentul total de grăsime corporală.

În mod surprinzător, fără a-și modifică exercițiile sau dietă, EMS a provocat într-adevăr efecte semnificative asupra scăderii circumferinței taliei, a obezității abdominale, a masei de grăsime subcutanată și a procentului de grăsime corporală, ceea ce a determinat cercetătorii să concluzioneze: „Utilizarea terapiei cu curent de înaltă frecvență poate să fie benefică pentru reducerea nivelului de obezitate abdominală la femeile tinere.”

Alte studii au arătat că EMS este util pentru orice, de la gestionarea durerii până la creșterea fluxului sanguin muscular pentru încălzire înainte de activitățile legate de performanță:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22067247/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31780950/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36360629/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35913269/